12-10-09

Marathon EINDHOVEN

MARATHON  EINDHOVEN

datum: 11 oktober 2009 om 11u00

weer: sterk bewolkt, nogal winderig, kans op regen

Historisch moment, om 11u00 de start van de eerste marathon die ik meeloop.  Het deed me wat om als 40-jarige een marathon te lopen. Je weet hoe je je voelt bij de start, maar niet wat het wordt bij aankomst. De zenuwen waren weldra weg na het startschot, op de klanken van Safri Duo  konden we vertrekken. Wat een bende 1390 atleten op weg naar km 42,195. Ja dat was al genieten hoor. Ik zocht me een baan tussen alle collega - lopers, allen dezelfde passie, om een aardig tempo te lopen, niet te vlug starten zeiden sommigen me, anderen zeiden me, niet te traag starten. Ik besliste om rond de 13,5 km/u te starten, met een goed gevoel. De GPS was blijkbaar ook over zijn toeren, gaf 19,5 km/u aan. Na een tweetal km gaf hij de correcte snelheid aan, nl 14 km/u. Iets te rap dus, maar ik bevond me in een aardig groepje (12tal lopers) en het tempo voelde zeker niet te snel aan.  Zeker niet op kop lopen  en niet teveel praten om alle energie te sparen. Ik bleef op positie 3 of 4 van het groepje zodat ik me uit de wind kon zetten.

Na 5 km stond de klok op 21min55sec.  Was dus vlug genoeg, alles ok. Het tempo bleef mooi gelijk want op 10 km was de tijd net onder de 44 min.  Ik had dus een halve marathon van rond de 1u32min mogelijks om het tweede deel aan te vatten. En inderdaad, het tempo bleef mooi gelijk, we startten de tweede ronde na die vooropgestelde tijd. Ik rekende op een 5tal minuten verlies op het tweede deel en een tijd van 3u10min zat er dus in. Ons groepje slinkte onmiddellijk in het begin van deel twee tot 4 personen. We vertraagden een beetje, practisch niets, de ademhaling bleef zeer goed, kon gemakkelijk volgen. Maar rond km 26 begonnen beide kuiten op te  spelen. Dat vond ik niet zo erg, zal straks wel overgaan. Maar dat ging dus niet over. Rond km 32 heb ik, misschien te vroeg, geoordeeld wat te vertragen. Ik wist niet wat het zou geven om nog 10 km aan dit tempo te blijven lopen.  Maar de wil om door te zetten was groot genoeg, nu en dan eens wat drinken, zeker vodoende gedronken, meegegaan met andere personen, maar vond geen groepje  meer. Toch was ik nooit alleen om te lopen, gelukkig maar. Nu en dan haalde ik nog iemand in, rond km 37 dronk ik de cola op, later nog wat water en de laatste eindsprint kon beginnen. Ik gaf mezelf de opdracht om nog 5 km de angst om de kuiten pijn te doen, te vergeten. Want dat was het een beetje, schrik om mezelf pijn te doen.  Achteraf bekeken, niet nodig want aan km 40 stond een geweldige menigte ons aan te moedigen, niettegenstaande de sterke regen op dat moment. Kippevel-moment en dan doorbijten voor nog 2 km. Toen ik op 300m van  de finish zootje Mathias hoorde en ook zijn mama zag, kon het niet meer stuk. Ik had de eerste marathon overleefd in een supertijd van 3u15min!!!!

Supertijd voor een eerste marathon, ben echt blij. Je kan natuurlijk zeggen, als de kuitne niet opspelen, en ik in het groepje kan blijven, welke tijd haal je dan? Dat weet je niet. Echter,  één ding staat vast: volgend jaar kom ik terug en zal moat Gino oa me helpen om samen een nog scherpere tijd te bekomen.

Nu is het kwestie van een viertal weken rustiger aan te doen, dan na 9 november een halve marathon uitzoeken om opnieuw te knallen. (Ploegsteert op 11/11 kan ik helaas niet meedoen). 

Trainer Willy heeft ons meegenomen in zijn wagen zodat we ons geen zorgen hoefden te maken om de parkeerplaats te zoeken, de bus te nemen, onze weg te zoeken in het beursgebouw, de startplaats te zoeken. Dank hiervoor, natuurlijk ook voor de goede schema's en tips op training, zonder dat stond ik gisteren niet op startvak C1 in Eindhoven voor de hele marathon. Het is ook dankzij alle AVR-clubgenoten die met me samentrainden en/of me de tips gaven dat ik dit bereikte. Ik wil met dit verslag afsluiten met de slogan:  na deze  marathon: DIT SMAAKT NAAR MEER!!!!!!!

PS.: proficiat Martin (2u50min); Patricia en Willy (2u58min), Anita (3u25min) en Katrien (3u38min).   

 

 

17:45 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

super hey tom,
proficiat met je eerste marathon.
uitstekend gelopen.de trainingen hebben goed werk geleverd.

Gepost door: patricia | 12-10-09

Eindhoven Een heel mooie tijd voor een eerste marathon. Er waren heel veel mensen met krampen in de kuit. Wellicht door het opspattende koude water.

Gepost door: harmsie | 12-10-09

goe gedoan! goe gedoan, verdorie! Weinigen kunnen zeggen dat ze bij hun eerste al 3.15 scoren. Jammer van de kuiten, dan had de 3.10 er zeker in gezeten. Geniet nu maar heel hard van de supergoede afloop, want 't is zoals de eerste keer met 't vrouwtje: dat blijft ook altijd héél speciaal. Nen dikke proficiat en Greetz, Carlos

Gepost door: Carlos Deprez | 12-10-09

Amai... ... scherpe tijd zeg !!! Dat is dubbel en dik verdient na al die trainingen... en nu ???? Zumba ???
Grtzzz Gwen.

Gepost door: Gwen | 12-10-09

proficiat ....tom met uw mooie prestatie.rust nu maar eens goed uit.wegaan mekaar nog wel zien .

Gepost door: tuyttens gino | 12-10-09

Proficiat met je mooie eerste marathon!!

Gepost door: Tiny | 12-10-09

hier droom ik ook van!! ik hoop volgend jaar ook zo'n eersteling neer te zetten! Dikke proficiat !!!

Gepost door: Geert Ryckaert | 12-10-09

Nen dikke proficiat hoor....sterke eerste marathon heb je gelopen zeg. Chapeau hoor.

Gepost door: natalie | 12-10-09

chapeau Een zeer sterke prestatie Tom. Zag u er tot in staat maar je moet het toch maar doen hé. Je hebt er hard voor gewerkt en verdien nu alle lof.
Respect moat. Laat het maar smaken :-). grts

Gepost door: felix | 13-10-09

ps en proficiat Tom ! Alles gezien zondag op het internet en 1 ding is zeker, volgend jaar zijn we ook weer van de partij in Eindhoven ! Sterke prestatie en al je trainingsuren zijn beloond. Ik wist dat je een super eerste marathon ging lopen en idd de laatste kilometers zijn echt wel een kippenvelmoment daar in Eindhoven.

Gepost door: wim | 13-10-09

sjiek proficiat tom! Een mooie tijd, dik verdiend ook na de zware trainingsweken. Misschien kunnen we volgend jaar samen de 3u10 (of iets minder?) proberen aan te pakken...

Gepost door: gert | 13-10-09

Je mag zeker tevreden zijn Tom over je eerste marathon,proficiat.

Gepost door: anita | 13-10-09

Proficiat!! De vele trainingen hebben opgebracht: een schitterend debuut!! Geniet er maar van!!

Gepost door: sandra | 13-10-09

... Proficiat met deze mooie prestatie, tom.
Knap werk, zoveel trainingen enzovoort.
Goed.

Gepost door: Layla | 14-10-09

Geen momment getwijfelt Ahhaaa de Tom !! ik wist dat dit debuut een super marathon ging worden ! ik heb geen momment getwijfelt ,je lat niet al te hoog gelegd en patat ! een pracht resultaat !! op naar de volgende ... nogmaals een dikke proficiat !! (ook voor de suporters :-) )

Gepost door: Katrien | 15-10-09

Super Hey Tom,

Een hele grote proficiat man,ik vind dat echt wel knap hoor !!!!
Ik krijg hier kippevel wanneer ik dit hier gelezen heb,...
Ik denk dat ze daar bij jou thuis supertrots op je zijn.
Een dikke proficiat nog eens .

Dikke knuf,Ann en co

Gepost door: Ann Vanmoen | 16-10-09

Proficiat!! Leuk verslagje en knap gedaan!!

Gepost door: Wendy | 16-10-09

De commentaren zijn gesloten.