28-10-09

volgende uitdaging

het speelt in mijn gedachten om in 2010 mee te doen aan de nacht van west-vlaanderen Torhout op vrijdag 18 juni 2010.

Dit zou dan mijn tweede marathon worden.

Waarom?

1.  Het is nog lang de marathon van Eindhoven (10-10-2010)

2.  In Torhout is het startuur ideaal: zal zeker niet te warm zijn. Niet ver, vele plaatselijke suporters mogelijk.

3. De trainingen ervoor zijn vanaf april; de winter is voorbij. Intussen kan ik een aantal halve marathons lopen.

4. Deelname van Carlos D. verzekerd; we kunnen de lange duurlopen samen doen, tips geven... de interval-trainingen zijn ook samen.

5. door dit nu te posten kunnen sommige lopers ook goesting krijgen mee te doen, wie weet?

 

Intussen zijn de trainingen opnieuw hervat; alles verloopt  vlot; geen last van de kuiten, mede door de Herzog-compressiekousen...

09:36 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

12-10-09

Marathon EINDHOVEN

MARATHON  EINDHOVEN

datum: 11 oktober 2009 om 11u00

weer: sterk bewolkt, nogal winderig, kans op regen

Historisch moment, om 11u00 de start van de eerste marathon die ik meeloop.  Het deed me wat om als 40-jarige een marathon te lopen. Je weet hoe je je voelt bij de start, maar niet wat het wordt bij aankomst. De zenuwen waren weldra weg na het startschot, op de klanken van Safri Duo  konden we vertrekken. Wat een bende 1390 atleten op weg naar km 42,195. Ja dat was al genieten hoor. Ik zocht me een baan tussen alle collega - lopers, allen dezelfde passie, om een aardig tempo te lopen, niet te vlug starten zeiden sommigen me, anderen zeiden me, niet te traag starten. Ik besliste om rond de 13,5 km/u te starten, met een goed gevoel. De GPS was blijkbaar ook over zijn toeren, gaf 19,5 km/u aan. Na een tweetal km gaf hij de correcte snelheid aan, nl 14 km/u. Iets te rap dus, maar ik bevond me in een aardig groepje (12tal lopers) en het tempo voelde zeker niet te snel aan.  Zeker niet op kop lopen  en niet teveel praten om alle energie te sparen. Ik bleef op positie 3 of 4 van het groepje zodat ik me uit de wind kon zetten.

Na 5 km stond de klok op 21min55sec.  Was dus vlug genoeg, alles ok. Het tempo bleef mooi gelijk want op 10 km was de tijd net onder de 44 min.  Ik had dus een halve marathon van rond de 1u32min mogelijks om het tweede deel aan te vatten. En inderdaad, het tempo bleef mooi gelijk, we startten de tweede ronde na die vooropgestelde tijd. Ik rekende op een 5tal minuten verlies op het tweede deel en een tijd van 3u10min zat er dus in. Ons groepje slinkte onmiddellijk in het begin van deel twee tot 4 personen. We vertraagden een beetje, practisch niets, de ademhaling bleef zeer goed, kon gemakkelijk volgen. Maar rond km 26 begonnen beide kuiten op te  spelen. Dat vond ik niet zo erg, zal straks wel overgaan. Maar dat ging dus niet over. Rond km 32 heb ik, misschien te vroeg, geoordeeld wat te vertragen. Ik wist niet wat het zou geven om nog 10 km aan dit tempo te blijven lopen.  Maar de wil om door te zetten was groot genoeg, nu en dan eens wat drinken, zeker vodoende gedronken, meegegaan met andere personen, maar vond geen groepje  meer. Toch was ik nooit alleen om te lopen, gelukkig maar. Nu en dan haalde ik nog iemand in, rond km 37 dronk ik de cola op, later nog wat water en de laatste eindsprint kon beginnen. Ik gaf mezelf de opdracht om nog 5 km de angst om de kuiten pijn te doen, te vergeten. Want dat was het een beetje, schrik om mezelf pijn te doen.  Achteraf bekeken, niet nodig want aan km 40 stond een geweldige menigte ons aan te moedigen, niettegenstaande de sterke regen op dat moment. Kippevel-moment en dan doorbijten voor nog 2 km. Toen ik op 300m van  de finish zootje Mathias hoorde en ook zijn mama zag, kon het niet meer stuk. Ik had de eerste marathon overleefd in een supertijd van 3u15min!!!!

Supertijd voor een eerste marathon, ben echt blij. Je kan natuurlijk zeggen, als de kuitne niet opspelen, en ik in het groepje kan blijven, welke tijd haal je dan? Dat weet je niet. Echter,  één ding staat vast: volgend jaar kom ik terug en zal moat Gino oa me helpen om samen een nog scherpere tijd te bekomen.

Nu is het kwestie van een viertal weken rustiger aan te doen, dan na 9 november een halve marathon uitzoeken om opnieuw te knallen. (Ploegsteert op 11/11 kan ik helaas niet meedoen). 

Trainer Willy heeft ons meegenomen in zijn wagen zodat we ons geen zorgen hoefden te maken om de parkeerplaats te zoeken, de bus te nemen, onze weg te zoeken in het beursgebouw, de startplaats te zoeken. Dank hiervoor, natuurlijk ook voor de goede schema's en tips op training, zonder dat stond ik gisteren niet op startvak C1 in Eindhoven voor de hele marathon. Het is ook dankzij alle AVR-clubgenoten die met me samentrainden en/of me de tips gaven dat ik dit bereikte. Ik wil met dit verslag afsluiten met de slogan:  na deze  marathon: DIT SMAAKT NAAR MEER!!!!!!!

PS.: proficiat Martin (2u50min); Patricia en Willy (2u58min), Anita (3u25min) en Katrien (3u38min).   

 

 

17:45 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

03-10-09

HALVE MARATHON KUURNE

NIEUW  PR !!!

Het is een tijdje geleden maar gisteren was het opnieuw zover: nieuw persoonlijk record, ditmaal op de halve marathon.

Rond 17u30 hadden we afgesproken met Carlos D. om samen te vertrekken richting Kuurne. Hij kwam bij ons thuis samen met Roeland, ook Felix en Gino gingen mee, zodat we met zijn vijven supergemotiveerd richting Kuurne konden.

Rond 18u10 kwamen we aan te Kuurne, naar de tent voor de inschrijving, dan naar de kleedkamers, iets erna konden we loslopen voor een 2,5 km.  Het voelde nog redelijk warm aan, we beslisten om te lopen enkel in singlet. Intussen hadden we ook Elie,Johny,  Veerle V. en Patrik J. gezien. (9 AVR-leden dus). Iets na  19u15 gingen we naar de startplaats, we konden een startplaats bemachtigen redelijk vooraan. Na het startschot was het toch opletten om niet te vallen en de voet niet te verzwikken, zo dicht bij de marathon (11 okt.) zou nu wel heel jammer zijn.

 

De eerste km zocht ik mijn juiste snelheid, kwam Patrik tegen, we wensten elkaar nog succes met de wedstrijd, we waren vertrokken. Heerlijk loopweer, ik heb er echt van genoten. Algauw merkte ik op de GPS een snelheid van 14,8 km/u; maar de ademhaling was zeer rustig. Dus besliste ik op dit elan door te gaan, na de aanloopronde en de eerste ronde van 5 km, was de tijd net onder de 25min; redelijk vlug dus. Intussen gaf de GPS reeds snelheid aan van 14,93 km/u.  Op het parcours leuke aanmoedigingen van oa Patricia en Stefaan, ook nog van anderen die ik niet herkende. Ik kreeg kippevel toen ik na de eerste volle ronde de aankomstplaats passeerde, wist toen al dat het een hele sterke halve marathon zou worden. Na de tweede ronde haalde ik Gino bij, zei hem samen te lopen maar hij was tevreden dat we reeds na 45min op 10 km van de streep waren. Dus bleef ik mijn eigen tempo volgen , tot mijn verbazing gaf de GPS soms zelfs iets boven de 15 km/u aan; maar alles bleef vlot verlopen. Zelfs in de laatste ronde moest ik niet tot het uiterste gaan. Ik vertraagde practisch niets; de gemiddelde snelheid volgens de GPS was 14,9 km/u. De afstand was echter iets overdreven (21,5 km). De juiste snelheid was dan ook 14,6 km/u. Ik kwam aan na juist 1u27min02sec. Heel tevreden dus met dit dikke PR. Maar liefst 3 min beter dan het vorige in McBride juni dit jaar. Ook proficiat aan Veerle die met steken te kampen had de laatste ronde (1u26min25s); Felix met zijn eerste halve marathon: 1u22min24s !!  En dan ook een pr voor Carlos en Roeland (1u24min30s). Gino was ook tevreden met zijn 1u29min. Met andere woorden waren het 5 blije gezichten die na afloop een tweetal biertjes dronken in de tent.

Op naar volgende week zondag nu voor de belangrijkste wedstrijd dit jaar, die ik al sinds nieuwjaar in mijn hoofd heb: marathon Eindhoven. Ik kan na deze geslaagde halve marathon met veel vertrouwen gaan voor een tijd tussen 3u05min en 3u10min; we zullen zien. Alles kan, niets moet. Het is vooral kwestie van te genieten zoals gisterenavond. Deze week rustig lopen met zeker 2 rustdagen; tot loops...................  

09:21 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |