24-06-11

MARATHON TORHOUT 2011

vrijdag 17 juni 2011 was het opnieuw zover ;  klaar voor een nieuwe marathon.  Dit keer werd uitgekozen de nacht van west-vlaanderen in Torhout.  Het plas was reeds gesmeden vorig jaar in oktober, na de wat tegengevallen marathon in Eindhoven  (3u21). 

De voorbereidingen liepen zeer goed samen met Koenraad Coussee; het was de bedoeling haas te zijn voor hem, alhoewel we precies hetzelfde pr op de marathon hadden (3u15). Hij zal (hoop ik toch) mij dan helpen om in eindhoven een nieuw pr te lopen.  Ook Wim Dejonckheere is reeds ingeschreven, we kunnen elkaar daar zeker helpen aan een mooie tijd. Ik wil echt aan de start komen met enkele metgezellen, de kans om alleen te vallen te beperken. Het beste nog met lopers die ik ken, weet wat zij kunnen en wat ik aankan.

Het was dus de derde marathon die ik liep;  het plan was te lopen aan constante snelheid van 13,5 km/ u  om te eindigen na 3u08min.  Alle lange duurlopen hadden we aan snelheid 11,5 km/u gedaan.  De versnellingen liepen allen zeer vlot, dus het vertrouwen was goed.  Ook nog enkele weken geleden een training gedaan aan marathon tempo : 2 maal 8 km aan 13,5 km/u : het liep zeer goed.

Voor Koenraad liep de marathon niet zo goed, wat mindere dag, toch probeerden we het tempo hoog te houden, de afgesproken snelheid. Het tempo was aldus 4min27sec per km ; toch moesten we wat vertragen omdat de hartslag van koenraad te hoog lag; na 34 km was het gemiddeld tempo aldus gezakt naar 4min32sec per km.  Ik nam de kop van het groepje op dat moment, we passeerden door het centrum (kerk) van lichtervelde, dan was het recht naar torhout; naar de finish. Ik versnelde blijkbaar wat; het groepje viel uiteen, hoorde Koenraad mijn naam roepen, maar wist niet wat hij bedoelde.  Ik liep met enkelen mee, aan 36 km was tot mijn verbazing het gemiddeld tempo opnieuw gestegen tot 4min30 sec per km. Besloot dan door te gaan, zonder echt af te zien ging het tempo nog wat hoger :  na 40 km was het gemiddeld tempo reeds 4min29sec.  ik probeerde nog wat te versnellen en kwam uiteindelijk aan met tempo 4min28sec (gem 13,3 km/u : 3u09min17sec). Voor koenraad zat er toch nog een verdienstelijke 3u17min in ondanks krampen, sterk koenraad !!

EEN  NIEUW PR dus; heb regelmatig vooral het tweede deel kop moeten trekken tegen wind, dus wat krachten moeten verspelen, er zat zeker nog meer in. Ik ben superblij; het was een goede repetie voor mijn hoofddoel dit jaar :  een hele sterke marathon lopen in eindhoven, revanche voor vorig jaar.

Vele tips heb ik opgevolgd en het resultaat is ook gebleken : veel drinken voor en tijdens de marathon, lange duurlopen niet te snel; regelmatig gelleke nemen tijdens de wedstrijd.

Zonder de hulp van mijn AVR-collega's ; vooral koenraad coussee ; mijn vrouwtje kristien, zoontjes Thomasje* en Mathias zou dit zeker niet gelukt zijn : zij waren erbij tijdens de lange duurlopen, drank aangeven ook tijdens de marathon. Ook vele berichtjes ontvangen net voor de marathon, wist dat velen aan me dachten, ge moogt gerust zijn, dat helpt enorm.

Ook zeker dank aan trainer willy voor de trainingsschema's en de goede raad tijdens de trainingen. Op ,aar nummer 4 :  9 oktober 2011 eindhoven  :  YES WE CAN!!!

22:03 Gepost door Tom Hoornaert | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |