26-04-10

HALVE MARATHON LAKOSTA

Vorige week was ik wat ontgoocheld, daarom gewacht voor een verslagje tot na deze wedstrijd.

Vorige zaterdag was een wedstrijd over 10 mijl in Elsegem (Wortegem-Petegem)

De eerste warmte speelde me parten, niet gedronken, gevolg; klap na 12 km en de mooie plaats 21 werd uiteindelijk plaats 25, maar had toch doorgebeten tot het einde. Een goede training voor de wedstrijd van 24 april in Langemark; Lakosta: halve marathon van Langemark over Staden naar Kortemark.

Van enkel had ik gehoord dat het een zware wedstrijd zou worden, vond het wat raar aangezien het parcours net het omgekeerde was van vorig jaar, moesten dan redelijk lang vals plat stuk lopen voor stadenberg. Nu dus omgekeerd, ze hadden dus wel gelijk achteraf bekeken, ook door het warmere weer.

De tips van collega loopster Patricia bij AVR opgevolgd om reeds veel te drinken 's ochtends, zeker tijdens de wedstrijd. zo heb ik de klap kunnen vermijden.

Vele AVR-leden aan de start: Jo Vandorpe; Elie Hoedt; Freddy Vermeulen, Koenraad Coussée; Patricia; Johnny Verstraete. Het is altijd leuk zo te starten, het was al redelijk warm bij de start.

Samen met Koenraad gestart, we liepen net onder de 15 km per uur aan de start, het tempo was niet te snel, wel regelmatig al vals platte stukken, bleek dat dit de ganse wedstrijd door zo zou zijn. Na een 6 à 7 km bleef Koenraad wat achter, het ging te snel, had de 10km loop van Torhout de avond ervoor nog in de benen denk ik. Op de fiets naast mij voor uitstekende begeleiding Felix, moest zelf het lopen wat laten door kleine blessure. Het was een serieuze hulp, vele aanmoedigingen en regelmatig water gekregen van hem. Het tempo zakte maar niet veel, ik kon regelmatig lopers bijhalen die blijkbaar te vlug gestart waren, lang kon ik Patricia zien lopen, begeleid door haar ventje Stef. Ze had een zware strijd om de eerste plaats, begreep dat Stef liever bij haar bleef om aan te moedigen. Na 15 km kreeg ik zware benen aan de kuiten maar probeerde er niet aan de denken, veel last heb ik niet gehad van de warmte, vooral door veel te drinken. Ik was heel blij dat het zo vlot ging, vanaf  17 km was het doorbijten om niet te vertragen en lopers bij te halen. Zelf kon slechts 1 loper me bijhalen, wat bewees dat het nog stevig ging. Ik moet enkel nog mezelf kunne noppeppen om door te gaan de laatste 3 km; wat ik kon nog de laatste 500m. Maar het was de beste halve marathon die ik gelopen heb totnutoe. De tijd was 1u27min; geen pr maar gezien de omstandigheden en het parcours, een supertijd.

Nog meer: ik werd 33° op 251 gestarte lopers; slechts 13 procent was beter. Dit heb ik nog niet meegemaakt, voelde me ook sterk. De trainingen blijven renderen, ook had ik een goed gevoel bij aankomst. Geen sprake van vermoeidheid of zware benen. Ook de dag erna niet, heerlijk losgelopen zondag , een kleine 11 km.

Bedankt voor de aanmoedigingen onderweg, sommige heb ik herkend, Felix als ik iets kan terug doen, laat maar weten he. 

21:34 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

22-03-10

HALVE MARATHON SLUIS

HALVE  MARATHON  IN  SLUIS

Zondag 21 maart, begin van de lente, was de wedstrijd in sluis, de halve marathon, gepland. Het vertrouwen op een goede afloop was groot door de sterke trainingen met AVR en de laatst gelopen  wedstrijd in Watervliet.

We waren reeds om 11u15 aangekomen in Sluis, omdat zoontje Mathias meeliep in de kinderloop over een afstand van 1km340m. De eerste keer dat hij die afstand liep. Ik vertelde hem niet te snel te starten, heeft dit gedaan en heeft voortreffelijk gelopen, was aangekomen na 4min48sec; een twaalfde plaats over 87 deelnemers. En trots dat ik ben.

Om 13u30 was de start van de halve marathon, vooreerst wat losgelopen met Martin en Felix. We voelden reeds de wind die we moesten trotseren de laatste 3 km, we hadden een deeltje ervan genomen als losloop parcours. De zenuwen waren redelijk aanwezig maar verdwenen snel na het startschot.

Ik had afgesproken met Koenraad Coussée (ook AVR-lid) samen te starten en zien waar we zouden eindigen. Het verliep vlot, namen regelmatig van elkaar over, we zaten in een goed groepje, na ong 10 km begonnen ze wat te versnellen, kon nog wat volgen maar voelde dat ik moest iets forceren. Koenraad zei me dat ik mocht volgen, hij zou zijn eigen wedstrijd lopen. We liepen een constant tempo van 14,9 km/u.  Ik geraakte in een ander groepje dat dezelfde snelheid liep als wat ik wilde, de kilometers volgden elkaar snel op, regelmatig haalden we lopers bij die blijkbaar te snel gestart waren;   rond km 14 zag ik in de verte een dame lopen met blond haar, dacht dat het Anje Cauwels was, maar was het niet zeker. Heel lang deden we erover om tot bij haar te geraken, ik denk aan km 17. De snelheid zakte een beetje tot 14,85 km/u gemiddeld. Ze kon aardig volgen in ons groepje, de laatste 3 km liet ik het groepje voorop lopen, liep mijn eigen tempo en het tempo zakte nog een klein beetje, redelijk constant gelopen dus. De laatste km zag ik Bart staan die prachtige foto's nam van de AVR - leden. Hij porde me wat aan, zo wist de dame hoe ik heette, het was inderdaad Anje. Ze riep me om samen te eindigen, wat we ook deden, had ik het geweten konden we wat eerder samen lopen om elkaar de laatste kms nog beter te helpen. Maar de prestatie was heel goed vond ik, dacht dat de 1u27min niet meer haalbaar was maar tot mijn verbazing zag ik op de klok bij aankomst 1u26min aanduiden.

Opnieuw een pr op de halve marathon, ditmaal verbeterd met 1 minuut, rekening houdend met de wind die we goed voelden, was dit zeker heel sterk voor mij.

De nettotijd was dus juist 1u26min; betekent een gemiddelde van 14,72 km/u. Twee jaar terug haalde ik net de 14 km/u niet over 15 km. dus toch wel een stevige vooruitgang. De plaats was 143° op 815 deelnemers is dan 81,5 % achter mij gelaten, niet slecht vind ik.  Dit alles was echter niet mogelijk zonder de hulp van ons liet Thomasje*; bedankt lieve jongen!!!

 

Anje was ook blij met haar vierde plaats, ook de andere AVR-leden hebben sterk gepresteerd.  Felix deed 4 min beter dan zijn vorige besttijd, nu 1u18min !!! We waren met 11 AVR-leden voor de halve marathon, ook Anita was aanwezig met haar heel sterke prestatie op de 10 km; de conditie komt terug voor haar. Ondanks alle tegenslagen komt ze terug, heel sterk van haar. Aan Dries, Jo, Elie, Kristof, Frederick, Willy, Felix, Koenraad, Martin, Anita: proficiat met je sterke prestatie: we behaalden op de halve marathon met de club de tweede plaats.

 

 

09:07 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

22-02-10

WATERVLIET 2010: 27 km

Net zoals vorig jaar had ik beslist om deel te nemen aan de 27 km in watervliet, een goede test om te weten hoe de conditie ligt.

Ook door het feit dat ik daar vorig jaar een gemiddelde had van net 13 km/u, later blijkend dat het net het tempo was van de marathon in eindhoven. Dus met de lange duurlopen te trainen kon ik het 15 km langer volhouden. Ik was benieuwd welk gemiddelde ik vandaag kon vasthouden.

Voor de start werd gemeld dat het parcours iets aangepast werd door omgezaagde bomen, we zouden niet direct langs het water lopen maar eerst een stuk (ong 1 km) naar links, dan naar rechts over de brug om zo aan de overkant langs het water te lopen. Een eindje verder over een nieuwe brug, lopen we dan aan de rechterkant van het water, zoals het parcours vorig jaar was. Het parcours was ook nu en dan nogal modderig, redelijk veel wind. Desondanks had ik me aan de start toch voorgenomen om de beoogde 2u na te streven, wat een gemiddelde van 13,5 km/u wordt.

De ondergrond was dezelfde als vorig jaar, het verschil lag hem dat het wat modderig was maar ook dat in de terugweg er dus een stuk van 1 km opnieuw tegenwind gelopen moest worden. (van km 22 naar km 23)

De start was goed, ik vond gemakkelijk een groepje om bij te lopen, want de start was al onmiddellijk tegenwind, de snelheid lag rond de 13,8 km/u. Het liep vlotjes dus bleef ik bij deze groep. Naarmate we verder in de wedstrijd kwamen zakte de snelheid een beetje, rond km 11 kon ik me wat verschuilen achter een grote loper, tot aan het keerpunt (na 14 km). Vanaf dan heb ik alleen gelopen, het was wind in de rug (enkel die ene km van 22 naar 23 km) De gemiddelde snelheid aan het keerpunt was 13,6 ; beetje bij beetje kon ik lopers inhalen en de snelheid steeg een beetje, het liep nog vlotjes. De gemiddelde snelheid kwam tot 13,7. enkel in het stukje tegenwind heb ik wat moeten minderen, dan is een loper me ingehaald, dan nog voor de laatste 4 km doorgebeten op karakter. Na 26 km zag ik op de horloge 1u55min staan, dus ik wist als ik die laatste km aan 12 km/u liep ik net binnen de 2u binnen was. Ik wilde nog wat versnellen voor die ene km maar de kracht in de benen was weg, de aankomst was in een tijd van 1u59min48sec.

Opdracht volbracht en een trots vrouwtje en zoontje mathias stonden me op te wachten, dat deed deugd. Ook ons Thomasje was bij me, zonder hem had ik dit niet gekund. Dat ben ik zeker.

Ik ben aldus benieuwd wat het wordt op 10 oktober 2010 in eindhoven, of het me lukt de marathon aan het tempo van 13,5 km/u te lopen. Ik denk dat het best is me te focussen op die snelheid en niet hoger proberen te mikken.

De volgende wedstrjd is normaal gezien op 21 maart in Sluis voor de halve marathon, het is de eerste maal dat ik daar kan meedoen, we zullen zien...

Tot loops...

10:29 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

13-12-09

kerstcorrida Langemark

Kerstcorrida langemark

zondag 13 december 2009

weer: droog, nogal koud, weinig wind, goed loopweer dus.

De opwarming gebeurde samen met AVR-leden Felix, Willy, Nathalie, Kristof en Frederick.  We liepen samen de volledige ronde die we tijdens de wedstrijd  3 maal moesten afleggen, en nog een kleine  2 km omdat de opwarming anders te vroeg zou gestopt worden. Daarna volgde de gebruikelijke stretching en het aandoen van de wedstrijdkledij.

Ik had reeds 3 maal deze corrida gelopen en telkens werd de gelopen tijd ongeveer 45min, nooit eronder. Dit jaar wilde ik rond de 42 min als tijd lopen, aangezien de weersomstandigheden moest dit binnen de mogelijkheden liggen.

De start verliep goed maar snel, al vlug liepen we in het groepje aan een snelheid van 15,7 km/u wat voor mij aan de snelle kant is. Maar we hielden lang vol, het tempo vertraagde niet te vlug, ik kon regelmatig andere lopers inhalen, dus het verliep goed. De polsslag zal rond de overslagpols gelegen hebben over de ganse wedstrijd. Na 2 van de 3 af te leggen rondes had ik 27min30sec nodig gehad. Ik lag dus binnen schema want ik had 14 min nodig per ronde om mijn doel te bereiken. In de derde ronde had ik meer moeite om het tempo te handhaven, maar halfweg kon ik toch weer wat versnellen en tot een ander groepje lopen, op het einde kon ik zelfs nog een sprintje plaatsen en finishte na  41min38sec. Mijn doel was bereikt en dus was ik superblij, achteraf bleek dat Gino niet ver achter liep, ook hij haalde de streep onder demin, super gelopen van allebei dus. Ook de andere AVR-leden hebben een goede wedstrijd gelopen.

Voor onze wedstrijd heeft zoontje Mathias de  600m gelopen en werd derde op 17 lopers, knap dus. Zijn neefje Victor van 5 jaar liep de 400m en werd   18° op 31 lopers, ook goed want er waren lopers bij van acht jaar.

21:33 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

30-11-09

WESTLAANRUN

WESTLAANRUN

gisteren stond de westlaanrun op het programma, het is een wedstrijd ingericht door onze eigen club AVR; in de schaduw van de crosscup die in de namiddag plaatvindt.

Om 10u was de start voorzien, we waren reeds aanwezig om 8u50. Gino was mee met mij, algauw kwamen we Felix T. en Charline V. tegen. Rond 9u20 waren we klaar voor een opwarmronde van 3 km; het was meteen ook de verkenning van het parcours, het was enigszins anders dan vorige jaren, de juiste afstand van de wedstrijd is 9 km. (3 rondes af te leggen)  De opwarming gebeurde samen met Gino, Patrick J., Charline V., Felix T en Stefaan S. De wind was goed aanwezig en het regende lichtjes, door de vele regen van de afgelopen  dagen lag het parcours goed nat.

De start was stipt om 10u; de eerste meters zocht ik mijn tempo en liep in een groepje op zo'n 50m achter Gino. We liepen ongeveer hetzelfde tempo en stelselmatig haalden we andere lopers bij. De afstand met Gino bleef gelijk na 1 ronde; toen kwam ik bij clubmakker Koen; hij zag dat ik Gino aan het viseren was maar moest afhaken. Na anderhalve ronde kwam ik bij het groepje van Gino en we trokken samen kop, haalden nog 2 lopers bij in de laatste ronde en slechts 1 loper liep ons nog voorbij. We hielden mooi stand tot het einde en waren beiden over de meet in 36min (15 km/u).  Ik was dik tevreden met deze tijd, Gino ook. In deze weersomstandigheden en na de emotionele toestanden bij ons thuis is dit echt een opsteker.

Toen ik in de laatste ronde het wat moeilijk kreeg dacht ik aan ons lief Thomasje en kon ik weer verder. P rachtige wedstrijd ook van Charline (1° dame in 33min30) en Felix (34min); Patrick (37min); Koen; Filip; Stefaan Stockman.

Van harte bedankt aan de vele suporters, leuk als er zovele aanmoedigingen zijn.

Volgende wedstrijd: kerstcorrida Langemark (10,8 km) en erna de kerstcorrida van Tielt op 26 dec (10 km)

12:22 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

28-10-09

volgende uitdaging

het speelt in mijn gedachten om in 2010 mee te doen aan de nacht van west-vlaanderen Torhout op vrijdag 18 juni 2010.

Dit zou dan mijn tweede marathon worden.

Waarom?

1.  Het is nog lang de marathon van Eindhoven (10-10-2010)

2.  In Torhout is het startuur ideaal: zal zeker niet te warm zijn. Niet ver, vele plaatselijke suporters mogelijk.

3. De trainingen ervoor zijn vanaf april; de winter is voorbij. Intussen kan ik een aantal halve marathons lopen.

4. Deelname van Carlos D. verzekerd; we kunnen de lange duurlopen samen doen, tips geven... de interval-trainingen zijn ook samen.

5. door dit nu te posten kunnen sommige lopers ook goesting krijgen mee te doen, wie weet?

 

Intussen zijn de trainingen opnieuw hervat; alles verloopt  vlot; geen last van de kuiten, mede door de Herzog-compressiekousen...

09:36 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

12-10-09

Marathon EINDHOVEN

MARATHON  EINDHOVEN

datum: 11 oktober 2009 om 11u00

weer: sterk bewolkt, nogal winderig, kans op regen

Historisch moment, om 11u00 de start van de eerste marathon die ik meeloop.  Het deed me wat om als 40-jarige een marathon te lopen. Je weet hoe je je voelt bij de start, maar niet wat het wordt bij aankomst. De zenuwen waren weldra weg na het startschot, op de klanken van Safri Duo  konden we vertrekken. Wat een bende 1390 atleten op weg naar km 42,195. Ja dat was al genieten hoor. Ik zocht me een baan tussen alle collega - lopers, allen dezelfde passie, om een aardig tempo te lopen, niet te vlug starten zeiden sommigen me, anderen zeiden me, niet te traag starten. Ik besliste om rond de 13,5 km/u te starten, met een goed gevoel. De GPS was blijkbaar ook over zijn toeren, gaf 19,5 km/u aan. Na een tweetal km gaf hij de correcte snelheid aan, nl 14 km/u. Iets te rap dus, maar ik bevond me in een aardig groepje (12tal lopers) en het tempo voelde zeker niet te snel aan.  Zeker niet op kop lopen  en niet teveel praten om alle energie te sparen. Ik bleef op positie 3 of 4 van het groepje zodat ik me uit de wind kon zetten.

Na 5 km stond de klok op 21min55sec.  Was dus vlug genoeg, alles ok. Het tempo bleef mooi gelijk want op 10 km was de tijd net onder de 44 min.  Ik had dus een halve marathon van rond de 1u32min mogelijks om het tweede deel aan te vatten. En inderdaad, het tempo bleef mooi gelijk, we startten de tweede ronde na die vooropgestelde tijd. Ik rekende op een 5tal minuten verlies op het tweede deel en een tijd van 3u10min zat er dus in. Ons groepje slinkte onmiddellijk in het begin van deel twee tot 4 personen. We vertraagden een beetje, practisch niets, de ademhaling bleef zeer goed, kon gemakkelijk volgen. Maar rond km 26 begonnen beide kuiten op te  spelen. Dat vond ik niet zo erg, zal straks wel overgaan. Maar dat ging dus niet over. Rond km 32 heb ik, misschien te vroeg, geoordeeld wat te vertragen. Ik wist niet wat het zou geven om nog 10 km aan dit tempo te blijven lopen.  Maar de wil om door te zetten was groot genoeg, nu en dan eens wat drinken, zeker vodoende gedronken, meegegaan met andere personen, maar vond geen groepje  meer. Toch was ik nooit alleen om te lopen, gelukkig maar. Nu en dan haalde ik nog iemand in, rond km 37 dronk ik de cola op, later nog wat water en de laatste eindsprint kon beginnen. Ik gaf mezelf de opdracht om nog 5 km de angst om de kuiten pijn te doen, te vergeten. Want dat was het een beetje, schrik om mezelf pijn te doen.  Achteraf bekeken, niet nodig want aan km 40 stond een geweldige menigte ons aan te moedigen, niettegenstaande de sterke regen op dat moment. Kippevel-moment en dan doorbijten voor nog 2 km. Toen ik op 300m van  de finish zootje Mathias hoorde en ook zijn mama zag, kon het niet meer stuk. Ik had de eerste marathon overleefd in een supertijd van 3u15min!!!!

Supertijd voor een eerste marathon, ben echt blij. Je kan natuurlijk zeggen, als de kuitne niet opspelen, en ik in het groepje kan blijven, welke tijd haal je dan? Dat weet je niet. Echter,  één ding staat vast: volgend jaar kom ik terug en zal moat Gino oa me helpen om samen een nog scherpere tijd te bekomen.

Nu is het kwestie van een viertal weken rustiger aan te doen, dan na 9 november een halve marathon uitzoeken om opnieuw te knallen. (Ploegsteert op 11/11 kan ik helaas niet meedoen). 

Trainer Willy heeft ons meegenomen in zijn wagen zodat we ons geen zorgen hoefden te maken om de parkeerplaats te zoeken, de bus te nemen, onze weg te zoeken in het beursgebouw, de startplaats te zoeken. Dank hiervoor, natuurlijk ook voor de goede schema's en tips op training, zonder dat stond ik gisteren niet op startvak C1 in Eindhoven voor de hele marathon. Het is ook dankzij alle AVR-clubgenoten die met me samentrainden en/of me de tips gaven dat ik dit bereikte. Ik wil met dit verslag afsluiten met de slogan:  na deze  marathon: DIT SMAAKT NAAR MEER!!!!!!!

PS.: proficiat Martin (2u50min); Patricia en Willy (2u58min), Anita (3u25min) en Katrien (3u38min).   

 

 

17:45 Gepost door Tom Hoornaert in Algemeen | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |